Subirats, municipi de la Via Augusta més vitivinícola

IMG_20181201_131109_349

01 des. Subirats, municipi de la Via Augusta més vitivinícola

Subirats ja llueix els mil·liaris a diferents punts, que marquen el traçat de la ruta de la Via Augusta, al seu pas pel Penedès.

La Via Augusta és una ruta que vol recuperar el traçat d’aquesta antiga via de comunicació d’època romana. Aquesta està emmarcada en una iniciativa de la Unió Europea que busca posar en valor les vies romanes al Mediterrani. Serveix a la vegada per remarcar el patrimoni cultural i històric del Penedès, com també l’interès turístic del paisatge vinícola del territori penedesenc.

La ruta es va estrenar a Subirats, a l’església de Sant Pere de Lavern, el passat 11 de juliol. A Subirats hi ha cinc punts informatius de la ruta, fets en forma de cilindre, la mateixa que els mil·liaris romans tenien, la senyalització que feien servir a les vies romanes.

A prop de Sant Sadurní d’Anoia, a la masia la Foradada, prop del riu Anoia, hi ha el primer de la ruta, el mil·liari que parla sobre la construcció dels ponts en època romana, molt important per passar els rius. El segon està col·locat a Can Batista, a l’entrada del nucli, i parla del funcionament dels cellers d’aquell moment. El de l’església de Sant Pere de Lavern, parla sobre les parcel·les de vinya, i el de Can Bas, explica com eren les cases i explotacions agràries romanes, les mansions. I finalment a Can Cartró, hi ha el mil.liari  que parla dels aqüeductes, infraestructures necessàries per portar l’aigua als nuclis habitats. A l’Estació de tren de Lavern-Subirats, n’hi ha un darrer que introdueix la Via Augusta al seu pas pel Penedès, amb un mapa del traçat i una reproducció d’una escultura d’Octavi August, l’emperador que va promoure la construcció de la via.

Es posa en relleu el seu valor cultural i històric i el seu interès turístic que contribueix a promocionar el senderisme o la mobilitat sostenible en bicicleta, per què la Via Augusta passa per l’equipament Enobicing Penedès, al costat de l’Estació de tren de Lavern-Subirats.