Proposta Gastronòmica del Cigronet de l’Anoia a Subirats i el Penedès

18 set. Proposta Gastronòmica del Cigronet de l’Anoia a Subirats i el Penedès

Proposta gastronòmica del Cigronet de l'Anoia a l'Alt Penedès i Subirats 2012 (3)

La carta de vuit restaurants de l’Alt Penedès, entre ells quatre del municipi de Subirats, compta des del 15 de setembre i fins al 31 d’octubre amb un plat ideat exclusivament amb cigronets de l’Anoia. L’objectiu d’aquesta proposta, promoguda per Recaredo és dinamitzar la cultura gastronòmica de la zona i donar a conèixer productes de la nostra terra. En aquest cas, els cigrons han estat conreats a les finques en guaret de Recaredo i batejats amb el nom de Cigronets de Can Credo. Can Credo és el diminutiu amb el qual es coneix la casa familiar de les caves Recaredo a Sant Sadurní d’Anoia i és la marca sota la qual es produeix l’oli d’oliva verge extra Olivar de Can Credo, els Cigronets de l’Anoia i els vins tranquils de Recaredo. Aquests productes es cultiven als camps de Recaredo, tots ells treballats segons els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica.

La ruta gastronòmica del cigronet

Bacallà confitat amb cigronets, tronc d’escamarlans amb crema de cigrons o medallons cruixents de peu de porc i llagostí amanits amb cigrons són alguns dels suggeriments gastronòmics que configuren aquesta ruta gastronòmica del cigronet en la qual hi participen els restaurants de La Cava d’en Sergi (Sant Sadurní d’Anoia), Cal Saldoni (Subirats), Cal Pere del Maset (Subirats), Cal Ton (Vilafranca del Penedès), El Cigró d’Or (Vilafranca del Penedès, antic restaurant Mercat), Cal Xim (Subirats), Cal Blai (Sant Sadurní d’Anoia) i Sol i Vi (Subirats).

El perquè dels cigrons

El cigró petit de l’Anoia es planta a les finques en guaret de Recaredo, és a dir, en aquells camps que estan en repòs de vinya durant uns 8 anys amb l’objectiu de recuperar el terra i plantar novament ceps. El cigró és una lleguminosa que fixa el nitrogen al terra, un element fonamental per al desenvolupament dels ceps. Amb la seva plantació, s’evita aplicar de fertilitzants d’origen químic i la terra esdevé sostenible i els productes que n’obtenim, gustosos i expressius. “L’obstinació per col·laborar amb els cicles de la natura ens porta a ser agricultors i no només viticultors. D’alguna forma, sentim que tornem a l’essència dels masos”, va explicar en
Ton Mata durant l’acte de presentació. El tret de sortida d’aquest projecte va tenir lloc la setmana passada a la vinya de Cal Mota de Recaredo. Ton Mata i Carlos Mata, de la tercera generació de la família Recaredo, van compartit esmorzar amb els xefs dels restaurants per intercanviar opinions i explicar la filosofia del projecte Can Credo.

Proposta gastronòmica del Cigronet de l'Anoia a l'Alt Penedès i Subirats 2012 (2)

Els restaurants i els seus plats (foto d’esquerra a dreta).

Proposta gastronòmica del Cigronet de l'Anoia a l'Alt Penedès i Subirats 2012 (1)
  • LA CAVA D’EN SERGI (SANT SADURNÍ D’ANOIA) – SERGI TORRES – MEDALLONS CRUIXENTS DE PEU DE PORC I LLAGOSTI AMB CIGRONS DE CAN CREDO, SUC DE ROSTIT, BOLETS I RUCA.
  • EL CIGRÓ D’OR (VILAFRANCA DEL PENEDÈS) – ORIOL LLAVINA – ELS CIGRONS DEL CIGRÓ.
  • CAL BLAI (SANT SADURNÍ D’ANOIA) – JORDI CARDA – CASSOLETA DE CIGRONS BIODINÀMICS I ECOLÒGICS DE CAN CREDO AMB CANSALADA, ESPINACS, BOTIFARRA NEGRA I TRIPETA DE BACALLÀ // CAP I POTA AMB CIGRONS DE CAN CREDO.
  • CAL PERE DEL MASET (SUBIRATS) – PERE MASSANA – CIGRONS DE CAN CREDO AMB CALAMARS.
  • CAL SALDONI (SUBIRATS) – JORDI CARBÓ – CIGRONS DE CAN CREDO AMB VIEIRES I BUTIFARRA NEGRA.
  • CAL TON (VILAFRANCA DEL PENEDÈS) – TON MATA – BACALLÀ CONFITAT AMB CIGRONETS DE CAN CREDO I ESPINACS.
  • CAL XIM (SUBIRATS) – SANTI AMIGÓ – CIGRONS DE CAN CREDO AMB TRIPA DE BACALLÀ.
  • TOT I NO SORTIR A LA FOTO, EL RESTAURANT SOL I VI (SUBIRATS) AMB EL XEF MIQUEL GISBERT HI PARTICIPA AMB TRONC D’ESCAMARLANS AMB CREMA DE CIGRONETS DE CREN CREDO.
  • ALS LATERAL, DRET: CARLES MATA; A L’ESQUERRA TON MATA, TOTS DOS DE RECAREDO.