L’esperanto a Subirats

L’esperanto a Subirats té nom propi. Lluís M. Hernández Yzal (1917-2002), farmacèutic barceloní instal·lat a Sant Pau d’Ordal des de 1945, es va interessar per la llengua esperanto a finals dels anys cinquanta. A partir d’això, va establir una relació epistolar amb gent de tot el món i va començar a col·leccionar llibres i revistes en aquesta llengua.

El 1968 es va inaugurar l’embrió del qual seria el Museu d’Esperanto de Subirats en una dependència de la seva farmàcia. El 1974 es va obrir al públic el nou museu al carrer Zamenhof, 12 i va acollir una de les millors col·leccions privades esperantistes del món.

L’equipament museogràfic singular ha estat obert al públic fins a finals de 2019 i s’ha dedicat a la promoció de l’esperanto i els seus valors, al foment de la diversitat lingüística i a la defensa i difusió del fons recopilat al llarg de més de 50 anys. La col·lecció, una de les més importants del món, inclou objectes de diversa naturalesa: volums de diferents temàtiques, postals, cartells, revistes i butlletins, fotografies, insígnies, xapes, jocs, escultures, i molt més.

Actualment el fons documental del museu es trasllada al fons de l’arxiu municipal de l’Ajuntament de Subirats per la seva consulta.

La ruta de l’Esperanto serveix per difondre el patrimoni cultural i els valors de l’esperanto, entendre la relació de Subirats amb la llengua esperantista, allà on va començar la història de l’esperanto al nucli de Sant Pau d’Ordal. Es visita la farmàcia, el carrer Zamenhof, l’antic museu d’esperanto, les escoles i altres espais exteriors del poble.

INFORMACIÓ

Ruta guiada cada 4r dissabte de mes a les 11 hores.
Cal reserva prèvia al telèfon 93 899 34 99 o al correu info@turismesubirats.cat.
Més informació a l’Oficina de Turisme de Subirats.

Visites concertades per a grups i escoles.

SERVEIS

Ruta a peu amb guia local que transcorre pel poble de Sant Pau d’Ordal.

Opció de començar o finalitzar la ruta a l’estació de tren de Lavern.

Aparcament públic.

Lavabos dins del recinte.

Visita adaptada a persones de mobilitat reduïda.

Rutes i activitats de l’esperanto a Subirats

Cap esdeveniment

Reserva la teva visita

Per reservar la visita al Museu de l’esperanto de Subirats, tria un dels dies del calendari, fes-hi clic i completa el formulari de reserva.

Si vols una reserva especial (escoles, empreses, grups nombrosos…) utilitza el nostre formulari de contacte.

També et pot interessar…

Subirats
Partly Cloudy