Optica’t 2014 – Les torres de Telegrafia Òptica de Subirats

13 Mai Optica’t 2014 – Les torres de Telegrafia Òptica de Subirats

El divendres 16 de maig a les 20 hores se celebra una nova edició Optica’t a Subirats. Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació 2014 realitzem una jornada tècnica a l’Ateneu Ordalenc. S’explicarà el funcionament i la història de les torres de comunicació, així com la presentació del treball de consolidació de la torre de Subirats i el projecte acabat de rehabilitació de la torre de Montornès del Vallès.

Optica’tLes torres de Telegrafia Òptica de Subirats és una iniciativa del  Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) i l’Ajuntament de Subirats per a conèixer les dues torres de telegrafia òptica. Subirats, degut a la seva orografia i extensió, és un dels pocs municipis amb dues torres; la torre amb millor estat de conservació es troba al Port d’Ordal i és Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Està datada del segle XVII. Durant la Guerra del francès va ser destruïda i posteriorment reconstruïda. L’altre torre, la trobem a La Guàrdia de Sant Pau d’Ordal, és més antiga, d’origen medieval, i va ser adaptada per a aquest ús, actualment només es conserva la base.

Torre de Telegrafia Òptica del Port d'Ordal a Subirats

L’acte és gratuït i l’organitzat el Patronat de Turisme de Subirats amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del Telègraf d’Espanya i l’Associació Catalana – Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicacions de Catalunya, l’Ajuntament de Montornès del Vallès i el celler d’Ordal  Casa Ravella. [+]

La telegrafia òptica va ser el primer sistema telegràfic de la història i feia servir senyals a distància. Creada a França, per transmetre un missatge entre dues ciutats, calia instal·lar, al capdamunt de torres altes, un sistema de braços articulats maniobrats per un operador. Des d’una torre l’operador veia la torre precedent i la següent. L’operador de cada una observava els senyals emesos amb l’ajuda dels braços articulats i els retransmetia a la torre següent. Tenien una bola que es podia moure verticalment, ocupar 5 posicions diferents i una barra situada a mitja alçada que podia girar i disposar-se en quatre orientacions. Cadascuna de les 20 combinacions resultants tenia un significat numèric. La successió de valors numèrics constituïa el missatge que era traduït amb un diccionari o codificador. El telègraf estava situat al terrat de les torres i en altres llocs era a sobre un campanar o alguna construcció elevada.

DSC03292

Tot això i més a Subirats, Capital de la Vinya!