Subirats en flor a l'Estació Vitivinícola de Lavern

El proper diumenge 27 de març es posarà en marxa el nou Centre Bicing Penedès a l’Estació Vitivinícola de Lavern (Subirats), situada a l’edifici de l’Estació de tren de Lavern-Subirats. Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu de potenciar el cicloturisme i l’enoturisme actiu a Subirats i al Penedès. El nou servei consistirà en el lloguer de bicicletes a partir per a ruta guiada o trajecte individual i la realització d’altres activitats de difusió turística entorn de la bicicleta, les rutes vitivinícoles, els establiments turístics i culturals de la zona amb la finalitat d’ampliar l’oferta turística penedesenca. Tot i així El Molí Tours ja proposa des dels darrers mesos, tots els dissabtes amb sortida des de l’Estació Vitivinícola de Lavern a les 10 hores, una ruta guiada en bicicleta que per 30 Euros inclou bici, casc, aigua, visita al celler i cava amb tast. La reserva s’ha de fer directament contactant a l’e-mail info@elmolitours.com.

La data de l’obertura del Centre Bicing Penedès no és casual doncs aquest cap de setmana serà el 10è aniversari de la reinauguració de l’Estació de tren de Lavern-Subirats com a Estació Vitivinícola de Lavern (Subirats) per acollir l’Oficina de Turisme i per tant es compleixen també els 10 anys de la creació del Patronat de Turisme de Subirats, el qual té també la seu en aquest espai. Propietat d’ADIF i cedida a l’Ajuntament de Subirats per a usos turístics, l’Estació Vitivinícola de Lavern s’ha consolidat en aquest temps com l’equipament ideal per ser la base dels serveis d’informació, difusió, dinamització turística i atenció al visitant de la porta d’entrada al Penedès i a partir d’ara també des de la perspectiva de la mobilitat sostenible tant en l’àmbit turístic com pels subiratencs usuaris habituals de rodalies RENFE.

Per aquest motiu s’ha organitzat pel proper diumenge una jornada festiva que inclou a l’Estació Vitivinícola de Lavern una jornada de portes obertes de 11 a 13 hores i a continuació l’acte d’homenatge a tots els veïns i veïnes de Subirats que van participar en la construcció i defensa de l’estació de tren de Lavern-Subirats. Amenitzat pel grup de teatre ‘En Obres’, amb una plantada de gegants, una mostra de folklore local i acompanyat d’una copa de cava de Subirats, Capital de la Vinya, es recordarà la història més que singular del Baixador de Lavern. Amb 53 anys de vida, no és coneix un exemple similar de reivindicació i estima d’un poble per la seva estació, el qual va treballar desinteressadament durant un any per construir l’edifici per a continuació cedir-lo a la RENFE, i l’any 2000 es va mobilitzar per evitar que aquesta tanqués el servei. A continuació teniu fotografies de l’Estació Vitivinícola de Lavern envoltada de vinyes.

El baixador de Lavern, la història d’un poble i la seva estació de tren

La història del baixador de Lavern es va iniciar el dia 27 d’abril de 1946 quan un tren es va aturar en el punt quilomètric que ara ocupa, perquè Frederic Travé Alfonso, nebot del President del Consell d’Administració de la companyia RENFE Eduardo Alfonso Quintanilla, es casava amb Maria Antònia Maristany Ibarra, pubilla de la família del Comte de Lavern. L’oncle i padrí del nuvi va posar a disposició de tots els convidats un tren especial des del baixador barceloní de Passeig de Gràcia fins al peu del camí que comunicava amb l’Església de Sant Pere de Lavern, on es va oficiar la cerimònia i posterior convit a la masia propera de Can Maristany. Ja al 1943 l’Ajuntament de Subirats s’havia adreçat a la companyia de ferrocarrils sol.licitant una estació en la línia al seu terme municipal però que no va ser atés pel president de la recent estrenada RENFE fins després del casament. Cal suposar que no tant per atendre les necessitats de comunicació dels veïns del municipi com perquè la família Travé Maristany pogués arribar a la seva propietat en ferrocarril i amb les comoditats adients.

Tot i la promesa, l’estació va trigar encara dotze anys a ser una realitat i en bona part mercès a la tenacitat d’Antoni Casanovas Poch, qui ocupava l’alcaldia del municipi. RENFE va condicionar que les obres i la cessió del terreny havien d’anar a càrrec de l’Ajuntament. Aquest, veient que no comptava amb mitjans econòmics, va demanar la col.laboració dels veïns i bona part d’ells hi va treballar voluntàriament i sense cobrar res. La inauguració va ser el 25 de març de 1958, amb uns actes que comptaven amb tots els elements característics de l’època, inclosa una missa d’acció de gràcies a càrrec del Mn. Josep Batllori Ribó, un altre dels principals impulsors del projecte.

La lluita veïnal encara hauria de tenir un segon capítol l’any 2000 quan va ser necessari posar en funcionament la plataforma “Salvem l’Estació” i tornar a reivindicar el baixador, perquè l’empresa ferroviària el volia deixar sense ús, començant per reduir el nombre d’aturades de trens. RENFE es va fer enrere i va cedir la gestió de l’edifici de l’estació a l’Ajuntament de Subirats, el qual també un 25 de març, en aquest cas del 2001, va se rebatejat com a Estació Vitivinícola de Lavern, oficina oficial de turisme de Catalunya que atén els visitants vinguts a Subirats i tot el Penedès, i seu del Patronat de Turisme de Subirats. L’any 2008 es va commemorar el 50è aniversari del baixador de Lavern amb una lluïda celebració que va incloure l’edició d’un llibre per l’Institut d’Estudis Penedesencs i la recreació de la seva història. El Centre Bicing Penedès que s’obre al 2011 és un avanç més en el desenvolupament de l’activitat turística així com de la mobilitat sostenible en la regió, per a una estació que exemplifica com cap la pertinença al patrimoni ciutadà.