Nova senyalització del Forn de Calç i les balmes de la Bardera

image2

01 des. Nova senyalització del Forn de Calç i les balmes de la Bardera

Aquesta darrera setmana al voltant de la masia La Bardera i del mirador Miravinya de la Bardera s’ha senyalitzat el forn de calç i les balmes de La Bardera.

En el traçat de la ruta vitinícola del Mirador, hi ha el forn de calç de la Bardera, un element de pedra seca que s’ha posat en valor, com també les balmes que hi ha a l’entorn de la masia i mirador de la Bardera.

Es vol destacar la importància que tenia la pedra seca a Subirats, i també l’elaboració de la calç, un producte important pel cultiu de la vinya, ja que abans de la presència dels productes fitosanitaris actuals, es feia servir per combatre les plagues de la vinya.

S’ha instal·lat un senyal vertical que indica el camí que accedeix al forn de calç i un plafó explicatiu que descriu el procés d’elaboració de calç i l’ús que se’n feia de la calç a la vida quotidiana del municipi d’anys enrere.

Passada la masia de la Bardera, hi ha un camí que baixa paral·lel a un marge de bosc on hi ha un paratge protegit, unes balmes una mica elevades per sobre del camí, amb vegetació abundant, des d’ on hi ha una vista privilegiada sobre Sant Sadurní d’Anoia i sobre la plana penedesenca.

Aquesta senyalització contribueix a consolidar el patrimoni de la pedra seca al municipi, i a emfatitzar el valor cultural i turístic d’aquests, aportant riquesa a les rutes vitivinícoles del municipi. A més ajuden a explicar la història de Subirats, des de punts de vista diferents com les tècniques de cultiu de la vinya i la vida quotidiana dels habitants d’aquell moment històric.