Les 1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats se celebren amb èxit de cara al nou centre d’interpretació

24 gen. Les 1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats se celebren amb èxit de cara al nou centre d’interpretació

Visita als Refugis de la Guerra Civil de Can Rovira (10)

El passat cap de setmana s’han celebrat a Subirats les 1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica, amb motiu del 72è aniversari dels enfrontaments de la Guerra Civil a les Muntanyes d’Ordal, el 22 i 23 de gener de 1939, i que van significar la darrera defensa de Barcelona abans de la seva caiguda a mans de l’exèrcit franquista. Les activitats que s’han realitzat han posat de relleu el projecte de recuperació de la memòria històrica de Subirats, a càrrec d’historiadors locals, i que en un futur proper es veurà materialitzat amb un Centre d’Interpretació de la Memòria Històrica a càrrec de l’Ajuntament de Subirats i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya dins el projecte Tots els Noms de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Aquest nou espai promourà la recerca en aquest capítol recent de la nostra història i gràcies al suport del Patronat de Turisme de Subirats ho farà també amb un enfocament de recurs de turisme cultural al voltant de les descobertes dels darrers anys sobre les evidències d’aquests combats mitjançant trinxeres, nius de metralladora i restes de peces dels combats, entre d’altres elements i gràcies a la col.laboració veïnal.

“Última Defensa de Barcelona“ a les 1es Jornades de la Memòria Històrica de Subirats (4)

Des de fa un any s’organitza la ruta guiada “Última Defensa de Barcelona” el 3r diumenge de cada mes per mostrar totes aquestes troballes. Aquesta iniciativa va ser la més destacada de les jornades amb una participació de més de cinquanta persones malgrat el fred intens del cap de setmana. El dia 20 de febrer hi haurà una nova oportunitat de realitzar aquest itinerari i us podeu inscriure aquí.

Una altra de les activitats que més van sorprendre als participants va ser la visita del dissabte als refugis de la Guerra Civil de Can Rovira. Recentment s’han descobert sota una vinya prop del nucli de Can Rovira (Subirats), dos refugis contra els bombardeigs de la Guerra Civil realitzats i utilitzats per la població civil. Un d’ells s’ha conservat pràcticament intacte i es va visitar el seu interior per sentir l’experiència de viure sota el terror de la mà dels mateixos historiadors locals que van trobar els refugis. Les Jornades es van iniciar però el divendres a l’Ateneu Ordalenc amb la presentació del llibre “La fractura militar a la Guerra Civil 1936-1939. El cas de Juan Fernández Fernández” a càrrec del seus autors. Una ruta per caves ecol.lògiques de Subirats en bicicleta des de l’Estació Vitivinícola de Lavern (Subirats) i la visita guiada al Castell de Subirats – Santuari de la Font Santa, tematitzades entorn a l’època de la Guerra Civil, van completar les propostes del matí del dissabte, les quals van tenir una bona acollida amb més de trenta participants. A la tarda van haver-hi més presentacions, en aquest cas a la nova sala d’actes de l’Ajuntament de Subirats, del llibre “Història de l’Esperanto als Països Catalans”, amb una conferència sobre l’ús de l’Esperanto a la Guerra Civil, i a continuació la inauguració al mateix espai de l’exposició “Guerra i Pau: Esperanto i Guerra Civil”.

Presentació de “La fractura militar a la Guerra Civil 1936-1939“ a l'Ateneu Ordalenc (4)

Organitzada pel Museu d’Esperanto de Subirats s’ha elaborat una exposició molt visual on contrasta el moviment pacifista dels esperantistes amb la rotunditat del material bèl.lic utilitzat durant la Guerra Civil, trobat a Subirats. Aquesta mostra també incorpora un mural antibel.licista elaborat per alumnes de l’Escola Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal i continuarà oberta aquest cap de setmana amb motiu de la Festa Major de Sant Pau d’Ordal el dissabte de 10 a 14 i 16 a 20 hores i el diumenge de 10 a 13 hores.

Presentació del llibre “Història de l'Esperanto als Països Catalans“ a l'Ajuntament de Subirats (8)

A continuació teniu fotografies d’alguns dels actes del cap de setmana com les presentacions de llibres a l’Ateneu Ordalenc i a l’exposició del Museu d’Esperanto de Subirats, la visita als refugis de Can Rovira i la darrera edició de la ruta "Última Defensa de Barcelona", així com la crònica que fa el diari El Punt de les jornades, entre d’altres mitjans que s’han fet ressò d’aquest esdeveniment.

El Punt 24-1-11: “Subirats descobreix més refugis de la Guerra Civil i recorda la batalla a Ordal”