“La Guerra Civil a Subirats”, exposició a la Festa Major d’Ordal (Subirats)

01 Ago “La Guerra Civil a Subirats”, exposició a la Festa Major d’Ordal (Subirats)

Quan es compleix el 75è aniversari de l’inici de la Guerra Civil Espanyola, els combats succeïts a la Serra d’Ordal, dins el municipi de Subirats, seran protagonistes de l’Exposició “La Guerra Civil a Subirats” que es podrà visitar amb entrada lliure del 5 al 9 d’agost a l’espai Subijove – Ateneu Ordalenc amb motiu de la Festa Major d’Ordal (Subirats). Des de gener de 2010 el Patronat de Turisme de Subirats ofereix amb èxit el 3r diumenge de cada mes la posibilitat de reviure aquest episodi desconegut de la nostra història a la ruta “Última Defensa de Barcelona”. En els darrers anys s’han descobert als boscos de Subirats, amagades pel pas del temps, multitud de trinxeres, nius de metralladores i restes d’equipaments dels soldats que van combatre, les quals es conserven en un inusual bon estat. Gràcies a la memòria dels pocs testimonis vius som ara conscients de l’episodi heroic que va significar la defensa del Port d’Ordal ,a càrrec de l’exèrcit republicà els darrers dies del conflicte. Les unitats mobilitzades tenien l’objectiu d’alentir el màxim possible l’avanç de les tropes franquistes cap a Barcelona i així permetre una evacuació més ordenada dels refugiats. Els historiadors locals, que han documentat les troballes aparegudes fins al moment, són els mateixos guies de la ruta.

7a Edició de la Ruta Última Defensa de Barcelona

L’activitat es realitza en col.laboració amb el Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) i el projecte de recuperació de la memòria històrica al Penedès ‘Tots els Noms’ de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Aquest mes d’agost l’itinerari se substitueix per aquesta exposició que organitza el Centre d’Estudis de Subirats tot incidint en el combat fraticida del 22 i 23 de gener de 1939 amb troballes de material de guerra recuperat, imatges i diaris de l’època, plafons divulgatius, mapes de la batalla i fins i tot la reproducció d’una trinxera. Una maqueta de la Serra d’Ordal realitzada pels alumnes de l’Escola Montcau d’Ordal (Subirats) culmina l’esforç de la primera exposició que realitza el Centre d’Estudis de Subirats nascut fa pocs mesos arrel d’aquesta iniciativa i amb el suport del Patronat de Turisme de Subirats.

Exposició “La Guerra Civil a Subirats”

Dos dies de Combats a la Serra d’Ordal (22 i 23 de gener de 1939).

Horari: Dissabte 6 i fins el dimarts 9 d’agost, d’11 a 13 i de 18 a 20 hores a l’espai Subijove – Ateneu Ordalenc, Ordal (Subirats).

Inauguració: Dijous 4 d’agost a les 20 hores.