Exposició “Per bruixa i metzinera” al Patronat Familiar de Els Casots

perburubru

18 març Exposició “Per bruixa i metzinera” al Patronat Familiar de Els Casots

L’exposició “Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya” del Museu d’Història de Catalunya romandrà al Patronat Familiar dels Casots fins al 26 de març.

Aquesta exposició es va inaugurar el passat divendres 10 de març. L’acte va comptar amb l’assistència d’una cinquantena de persones que, a banda de visitar l’exposició, van participar en la xerrada “La cacera de bruixes. Per què al llarg de l’edat moderna es va creure que el mal conviu amb nosaltres, és dona i se l’ha d’exterminar?” a càrrec de M. Lluïsa Latorre.

Val a dir que al Castell de Subirats, durant el segle XIII, hi havia dues dones, Geralda de Codines i Axa -sarraïna-, que van ser considerades una espècie de bruixes. Per sort, el seu final mai fora tan tràgic moltes de les dones acusades de bruixeria.

Per bruixa i metzinera

Entre 1450 i 1750 moltes regions d’Europa van patir la cacera de bruixes. Els càlculs més ponderats apunten la xifra de 110.000 persones processades i de no menys de 60.000 execucions. Les víctimes van ser, majoritàriament, dones pobres, sovint velles, que vivien soles.

A Catalunya es van produir més de 400 execucions. Tot i que s’han documentat processos als segles XV i XVI, la repressió va prendre un caire generalitzat i massiu durant els anys 1616 – 1622. En un context de crisi econòmica i de maltempsades, les suposades bruixes van ser acusades de pertànyer a una secta universal presidida pel dimoni i de provocar assassinats, infanticidis i destrucció de collites.

Només algunes veus es van alçar contra aquella carnisseria.

L’exposició és oberta del 10 al 26 de març.

Horaris

Dissabte // de 17 a 20 h
Diumenge // d’11 a 14 h i de 17 a 20 h

Visites concertades al telèfon de l’Ajuntament de Subirats // 93 899 30 11

Veniu a descobrir-ho tot sobre la cacera de bruixes a Subirats, Capital de la Vinya!