Exposició “4×4” a La Pedrera Espai Kreativo

buscandoseelpanYendell

04 maig Exposició “4×4” a La Pedrera Espai Kreativo

El dissabte 05 de maig a les 12 hores a La Pedrera Espai Kreativo (LAPEK) del nucli de Can Sala (Subirats) inauguració de l’exposició 4×4.

Quatre artistes que van arribar a Catalunya en la dècada dels vuitanta, Lesley Yendell, Louise Sudell, Juliette Murphy i Denys Blacker, es reuneixen per a mostrar el seu treball a la Pedrera Espai Kreativo (LAPEK) de Subirats. Les seves obres reflecteixen un interès comú en la poètica i la metafísica, i una preocupació pels problemes fonamentals del nostre temps, així com un qüestionament de les nocions de frontera, identitat i pertinença.

Les dates per veure l’exposició és del dissabte 5 de maig al diumenge 8 de juliol 2018. Més informació: LesleyYendell coordinadora espai LAPEK – Contacte 616803603 – lesleyyendell@yahoo.com

Biografies

Lesley Yendell
Artista anglesa resident al Penedès (Lavern-Subirats). Ha treballat en diversos projectes arreu d’Europa, ha participat recentment a ‘Regenerate’, projecte comunitari amb seu a Irlanda del Nord, i ha fet performances a la National Review of Live Art, a Glasgow i al City of Women Festival, a Eslovènia.

El seu treball es basa tant en el paisatge domesticat del Penedès com en els objectes domèstics quotidians. Es concentra en la transformació d’aquests objectes i introdueix nous criteris per valorar no només el seu efecte estètic, sinó també el seu poder comunicatiu.

Louise Sudell Londres 1960 – Amsterdam 1985 – Barcelona 1995.
L’artista viu i treballa des de l’any 2008 a Sant Marti Vell, Girona. Desenvolupa la seva obra en suports com l’escultura, la instal·lació, la fotografia, el vídeo i el llibre.

Denys Blacker (Londres 1961)
Artista visual que desenvolupa la seva pràctica en l’àmbit de la performance, el dibuix, l’escultura i el vídeo. La seva obra s’ha present internacionalment fa més de 30 anys. Entre els seus treballs recents destaquen Thin Ice al Days of Performance a Lviv (Ucraïna), Ten al OUI Performance, York Guildhall (Anglaterra), The Three Roses al Interakcje Festival a Pietrkow Tribunlaski (Polònia), entre d’altres.

Juliette Murphy
Artista multidisciplinar amb més de cinquanta exposicions a Anglaterra, Espanya, Gal·les, França, Portugal i Estats Units. S’hi inclouen Vibrant en el pla, Darnius (2016), 3ª Bienal Internacional de Mulheres D’Artes, Museu de Espinho, Portugal (2015), Tocats per la Tramuntana, Madrid (2015), From the Mirador, Westminster, Londres (2013).

Més informació conceptual de l’exposició

“La meva ala està a punt per al vol,
M’agradaria tornar enrere.
Si em quedés temps sense temps
Tindria poca sort”.
Gershom Sholem Gruß vom Angelus.

El temps és central en l’experiència de suspensió i vol que Walter Benjamin descriu en el seu últim treball complet Tesis sobre la Filosofia de la Història (1940). El temps o tempus es troba en el cor de la paraula tempestuós; i en l’ull de la tempesta on el vent s’esvaeix hi ha quietud. En aquest espai podem veure l’Angelus Novus de Klee, pintura que pertanyia a Benjamin i que va imaginar com l’àngel de la història, suspès en el vol, penjant entre el passat i el futur. L’àngel de Walter Benjamin s’ha vist obligat, per la força del vent i la debilitat de les seves ales, a aturar-se en ple vol. Volant irresistiblement enrere cap al futur, contempla els naufragis d’un passat catastròfic acumulant-se als seus peus. Com a persones que han volat enllà de la familiaritat del seu país natal, les quatre artistes d’aquesta exposició s’han acostumat a habitar aquells espais imaginaris suspesos entre els temps i la memòria, on el sentit de la identitat es desdibuixa.

En el misticisme orfí, Mnemosyne, mare grega de les nou muses i deessa de la memòria, custodiava un estany d’aigua en l’Hades. Els morts podien beure de l’aigua del riu Lethe, i oblidar tot el que mai els havia succeït o beure de l’estany de Mnemosyne, i recordar tot el que estava a punt de passar en la seva vida futura. Aquesta estranya relació que la memòria té amb el temps i l’experiència és quelcom que s’estén als límits de la nostra consciència. Les obres seleccionades per aquesta exposició estan connectades per un interès comú en una anàlisi multicapa de la realitat i per la seva capacitat d’abordar la descontextualització i la desfamiliarització, conceptes als quals Benjamin era tant aficionat.

Havent viatjat més enllà de les seves pròpies fronteres, aquests artistes, ja sigui obligades per la força del vent o la feblesa de les seves ales, retrocedeixen cap al futur incert que ens enfronta a tots en aquest planeta. Aturats en el vol podem observar la terra que s’estén als nostres peus, on les restes del passat s’apilen, i, rere nostre, la tempesta s’acosta des de l’horitzó. El progrés no és una cadena d’esdeveniments, i tal com va escriure Benjamin, “només ens podem apoderar del passat com una imatge que apareix en l’instant en què es pot reconèixer, i que no és mai més vista”. La selecció d’obres per aquesta exposició està formada per imatges tant poètiques com efímeres, capturades del passat i reunides per a ser contemplades durant un temps a la LAPEK.