Descobreix Subirats

Subirats i l’Alt Penedès

Subirats és el municipi més extens de la comarca de l’Alt Penedès amb 55,78 km2. Aquesta comarca es troba en una depressió longitudinal (depressió prelitoral catalana), els terrenys de la qual se situen entre els 90 m a la part més baixa, i els poc més de 900 m al punt més alt.

La major part del territori – 76% – no supera, però, els 400 m. A més, la comarca de l’Alt Penedès té una extensió de 592,41 km2. Està situada entre les comarques de l’Anoia al Nord, el Garraf i el Baix Penedès al Sud, el Baix Llobregat a l’Est i l’Alt Camp a l’Oest.

El nom Penedès apareix a diversos documents a partir del segle X. Sembla que deriva del mot penna que significava penya, roca. Si aquesta hipòtesi és certa, el terme Penedès significaria comarca rocallosa, comarca pedregosa.

L’origen geològic del relleu que envolta la comarca es troba, principalment, al Mesozoic (era secundària), mentre que els materials que formen les zones més baixes i planes tenen un origen quaternari.

Els terrenys quaternaris estan formats per sorres, llims, argiles i pedres, i són molt bons per al conreu de la vinya, tant pel que fa a la seva composició química – alt contingut de calç – com per la bona capacitat del sòl per a drenar les aigües.

El Penedès té una xarxa hidrogràfica caracteritzada per rius amb cabals escassos i un notable estiatge, de manera que molts d’ells només circulen intermitentment.

El municipi de Subirats

El terme municipal de Subirats comprèn diversos nuclis i barris: Sant Pau d’Ordal (cap de municipi), Lavern, Ordal, Torre-ramona, El Pago, Els Casots, Can Rosell, El Rebato, Ca l’Avi, Can Cartró, Can Batista, Cantallops, Casablanca i Muntanya Rodona.

Com a hereu de l’antic terme feudal del Castell de Subirats, fins al maig de l’any 1764 era també inclosa la jurisdicció sobre Sant Sadurní d’Anoia, llavors Sant Sadurní de Subirats i el nucli de Monistrol d’Anoia. En l’actualitat hi viuen poc més de 3.000 habitants, fet que li dóna a la principal producció del territori, la viticultura, un paper capital en el seu paisatge i l’esdevenir diari dels seus pobladors. Aquesta tradició vitivinícola fa que Subirats aglutini el major nombre d’hectàrees de vinya de qualsevol municipi del Penedès, situat al cor d’aquesta regió elaboradora de vins i caves per excel·lència.

Però, els camps d’aquest extens municipi no només són ple de ceps. Els pagesos de Subirats es dediquen també a la resta de conreus típicament mediterranis, destacant un per sobre de tots: el Préssec d’Ordal.

Els préssecs d’Ordal són molt apreciats i amb denominació d’origen pròpia, l’alt valor qualitatiu que tenen aquests préssecs és conseqüència de dos factors molt importants i que no es donen enlloc més. Per una part el tipus de sòl calcari, típic de Subirats, i per l’altra la seva condició de conreu de secà que li dóna un aroma i un gust difícil de trobar en altres varietats. Si a aquests dos factors afegim una recol·lecció en condicions òptimes de maduració, resulta un producte conegut per les seves excel·lents qualitats aromàtiques i gustatives.
Tots els caps de setmana d’estiu els elaboradors el venen sense intermediaris al Mercat del Préssec d’Ordal.

Els subiratencs són coneixedors de l’important patrimoni paisatgístic, arquitectònic i cultural del seu municipi i potencien l’activitat turística per tal de mantenir un estil de vida rural amb tots els serveis del segle XXI. Així doncs, es va decidir recuperar un antic baixador de tren (estació RENFE Lavern – Subirats) inaugurat el 1958 i el van convertir en estació vitivinícola, símbol de la cultura del vi i epicentre de les Rutes Vitícoles del municipi i de la Comarca.

Aquesta és una terra amb llarga història i tradició i cultura que té el centre històric el Castell de Subirats, del segle X, amb el santuari de la Mare de Déu de la Font Santa al seu costat i escenari del conegut Aplec del pa i l’empenta. Al peu es troba el nucli medieval de Torre- ramona, un espai únic on cada any se celebra durant el mes de juliol, davant les parets de l’imponent Palau Gralla, el Festival de Música a les Vinyes. La Mostra de Vins i Caves “Subirats Tasta’l”, al desembre, o la benvinguda a la primavera del “Subirats en flor”, són altres esdeveniments que donen a conèixer el caràcter acollidor i hospitalari de la població de Subirats.

Subirats és un municipi turístic molt ben comunicat. Ja l’antiga Via Augusta romana passava per aquestes terres, a l’igual que ho fa l’hereva autopista AP7. Tanmateix el famós Port d’Ordal no ho seria tant sinó fos pel pas de la carretera general N-340 de Barcelona a Tarragona i València. Fins i tot dues torres de telègraf òptic van ser situades en aquestes contrades, les muntanyes d’Ordal, un espai natural encara per descobrir. La conquesta d’aquest enclavament va ser d’especial importància tant a la Guerra del Francès com a la Guerra Civil Espanyola, i hi ha itineraris per mostrar les seves restes, centralitzat al Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona (CIUDEB) situat a El Pago.

Finalment hi ha un patrimoni intangible: la rica cultura popular i tradicional representada a les seves festes per cinc colles geganteres, tres grups de teatre, colla de diables, bastoners, grallers, balls… Un folklore del qual és una bona peça aquesta dita popular a la Mare de Déu de la Font Santa, de Sant Pere de Subirats:

Vuit centúries, vostra imatge
Al vianant fou bon guiatge
En aquestes encontrades
Senyalant-hi el blau paratge
De bosc i vinyes enjoiades
D’eternes felicitats.

Patrimoni arquitectònic

Cal destacar l’important conjunt format per l’antic Castell de Subirats i el santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta. El castell, que dóna nom al municipi, es troba dalt d’un cingle a 304 m d’altitud, al sud de Torre-ramona. La seva existència està datada des de principis del segle X, essent el castell més antic documentat al sud del Llobregat en els episodis de la reconquesta als sarraïns.

El santuari es troba al peu mateix del castell i té el seu origen a l’església de Sant Pere de Subirats, documentada també a principis del segle X. Des d’aquest conjunt arquitectònic, s’observa un excel·lent panorama del paisatge del Penedès i de les muntanyes que l’envolten, destacant, molt especialment, el massís Montserrat al nord.

També cal destacar la torre medieval de guaita de Can Llopart, el gran casal gòtico-renaixentista de Torre-ramona o l’anomenada Torrota del Moro que en realitat és una torre romana de la qual només queden les restes d’un mur. Cal esmentar, a més, l’església de Sant Pau d’Ordal, que és d’origen romànic, tot i que posteriorment va ser molt modificada.

Entorn Natural

El paisatge de Subirats és un eminentment agrícola amb un interessant mosaic format per nuclis habitats, conreus a les zones planes o de pendents suaus, i boscos mediterranis a les zones més dretes i elevades.

Malgrat aquest caràcter agrícola, hom pot observar les noves formes d’ocupació que està experimentant el territori. Aquestes noves formes vénen provocades bàsicament pel desenvolupament de les activitats industrials (polígons) i pel creixement d’urbanitzacions, provocat pel desplaçament de població des del centre de la regió metropolitana cap a les àrees perifèriques.

El clima de Subirats, de tipologia mediterrània i un element bàsic per a la qualitat de la seva producció vitivinícola, es veu determinat per la seva proximitat al mar i per les característiques del relleu que l’envolta. Encara que les muntanyes no ens permeten veure-ho, el mar és força a prop

Productes típics

El municipi de Subirats també és conegut pels seus productes típics, a més a més del vi i el cava i el Préssec d’Ordal. Entre aquests, destaquen les dolces elaboracions de les fleques i els productes naturals, fruits d’aquests terrenys calcaris i mediterranis.

  • Coca de forner de diferents tipus
  • Garlandes
  • Carquinyolis
  • Pa artesà
  • Codonyat
  • Els podeu trobar a Lavern, Sant Pau i Ordal.