La Via Augusta Penedès a Subirats

Una passejada amb més de 2.000 anys d’Història

El Penedès ha recreat el traçat de la Via Augusta al seu pas per la comarca, com un recorregut que permet descobrir el territori entre vinyes. Un paisatge de camins, carrerades i corriols que canvia de formes i colors cada estació de l’any.

La ruta de la Via Augusta té com a punts destacats les estacions de tren de la comarca, de manera que es pot fer en transport públic, de manera sostenible, tant caminant com també en bicicleta. Els punts d’interès de la ruta estan marcats amb uns plafons en forma de mil·liari. Els mil·liaris eren pilars de pedra situats a peu de la calçada indicant els punts quilomètrics, que en el cas de l’imperi romà calculaven les distàncies en milles.

A Subirats, hi passen dos trams de la ruta Via Augusta, el que va de Sant Sadurní a Lavern, i el que va de Lavern a La Granada.

INFORMACIÓ

Visita la web de la Via Augusta Penedès per a més informació.

SERVEIS

Lloguer de bicicletes i rutes guiades en Bicicletes a Enobicing Penedès.

Atenció al visitant a l’Oficina de Turisme de Subirats situada a l’Estació Vitivinícola de Lavern-Subirats.

Trams de la Via Augusta a Subirats

Sant Sadurní d’Anoia – Lavern Subirats
Ruta a peu de 5,60km

Del primer tram destaca el Castell de Subirats, que queda en una posició elevada sobre el pas de la Via Augusta, precisament com a punt de control, en temps de la guerra entre cristians i sarraïns al segle X.

També el poble medieval de Torre-Ramona, amb l’església romànica de Sant Joan, i el Palau gòtic-renaixentista Palau Gralla.

En aquest tram trobem un mil·liari al nucli de Can Batista, que parla sobre els cellers a les vil·les romanes de l’antic imperi romà i a l’església de Sant Pere de Lavern.

Lavern Subirats – La Granada
Ruta a peu de 8,00km

En el segon tram, de Lavern a La Granada, destaca la capella romànica de Sant Joan Salerm, al costat de la masia Can Bas, documentada ja al segle XI.

En aquest tram, es poden contemplar planes de vinyes creuades per torrents i boscos, amb masies històriques, com Can Bas, i la Salada, aquesta darrera documentada ja al segle XIV.

Hi ha mil·liaris a Can Bas, on es pot conèixer com funcionaven les mansiones romanes i al nucli de Can Cartró on es pot descobrir els aqüeductes romans, i finalment a La Granada.

Subirats
25°
Sunny