7es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica a Subirats

noti_JMH

13 gen. 7es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica a Subirats

Els dies 20, 21 i 22 de gener, el Centre d’Estudis de Subirats (CESUB), ha organitzat les setenes Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica a Subirats. L’agenda d’activitats és la següent:

Divendres 20 de gener

A les 20 h – Ateneu d’Ordal
“Polítiques públiques de memòria de la Generalitat de Catalunya”
conferència a càrrec de la Sra. Mireia Plana i Franch, Subdirectora general de Memòria, Pau i Drets Humans de la Generalitat de Catalunya.

Dissabte 21 de gener

A les 12 hores – Serra de Ries
Inauguració del Memorial de l’Última Defensa de Barcelona. Organitzen els ajuntaments d’Olesa de Bonesvalls i Subirats.
Trobada a les 11.15 a l’aparcament de la Muntanya Rodona

A les 19 hores – Ateneu d’Ordal
“Patrimoni defensiu d’Ordal i maneres de mostrar-lo”. Conferència a càrrec d’Oriol Miró i Serra, autor de Restes i vestigis de
la Guerra civil, col·laborador amb DIDPATRI, recreador i membre del CESUB.

Diumenge 22 de gener

A les 11 hores – CIUDEB (El Pago)  

Ruta i visita de l’Última Defensa de Barcelona teatralitzada.

[+] Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona

 


El Centre d’Estudis de Subirats, entre altres activitats, investiga i rememora la batalla que va tenir lloc al Pago (Subirats) els dies 22 i 23 de gener de 1939. Va ser l’última resistència republicana abans de la caiguda de Barcelona, el dia 26. S’han descobert restes de les fortificacions, trinxeres, nius de metralladora, bales, metralla…  Fins i tot restes humanes que una vegada estudiades s’han inhumat als cementiris de Subirats i Olesa de Bonesvalls. Aquesta recerca va anar acompanyada de desenes d’entrevistes a persones que van viure els fets. Part dels resultats d’aquesta tasca està recollida al Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona, CIUDEB, a les antigues escoles de El Pago (Subirats). Un equipament que es pot visitar el tercer diumenge de cada mes, així com participar en la ruta guiada pels espais on es van construir les fortificacions. En aquest marc d’actuacions el CESUB organitza cada any unes Jornades de Memòria Històrica. Enguany arriben a les setenes que tindran lloc els dies 20, 21 i 22 de gener 2017.

Jornades-Memòria-Històrica

 

Veniu a descobrir la història a Subirats, Capital de la Vinya!