5è Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme

19 març 5è Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme

Presentació 2015

El 18 i 19 de juny, Vinseum acollirà la 5è edició del Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme, una edició que el director del Congrés, Miquel Vidal, ha qualificat de “salt endavant”. Aquesta cita suposa la consolidació d’un projecte iniciat al 2007. El 5è Congrés vol ser enguany un dels punt culminants de la capitalitat cultural de Vilafranca del Penedès, i posarà èmfasi en aprofundir la relació de la ciutat de Vilafranca amb el seu entorn, donat que comparteixen un mateix objectiu: la conservació de la identitat vitivinícola.

La cita, que tindrà lloc a l’auditori del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès, està promoguda pel Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola, CEPvi, amb seu a Subirats, entitat que pren el relleu al Patronat de Turisme de Subirats, entitat a la qual Miquel Vidal va agrair la seva col·laboració durant l’acte de presentació del Congrés el passat 11 de març. El CEPvi és una entitat permanent entre congressos que aplica i difon les seves conclusions.

La direcció del Congrés ha planificat una sèrie de canvis importants en l’organització d’aquesta cita per aportar més dinamisme i interactuar entre el públic. Enguany les ponències tindran una durada màxima de 45 minuts i es reforçarà la participació dels assistents a través de torns de precs i preguntes i de quatre taules rodones en acabar els blocs temàtics. L’altra novetat important, és que el Congrés s’emmarca en un dels actes de la Capitalitat Cultural Catalana de Vilafranca del Penedès, els objectius del la qual són els de contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes i d’incrementar la cohesió cultural dels seus territoris.

Per altra banda, també es vol incentivar l’assistència de tots els agents implicats en la identitat del paisatge vitivinícola. Atenent a la formació dels estudiants del Congrés, s’ha optat per rebaixar el preu de les inscripcions al mateix temps que les universitats atorgaran crèdits per als alumnes participants.

La cinquena edició del Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme accentuarà el seu posicionament com a eina de servei i treball al voltant de quatre temàtiques que descriuen el Penedès: economia (formes de negoci vinculables al paisatge vitivinícola), territorialitat (problemes i oportunitats en la gestió del territori), paisatge (canvis per a la millora del paisatge) i art i cultura (com a elements potenciadors del paisatge).

El Congrés d’Art i Paisatge se celebra cada dos anys i d’aquesta cita va néixer al juny de 2014 el CEPvi, el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola, una entitat permanent entre congressos, que aplica i difon les seves conclusions.

Tot i que totes les ponències es faran al Vinseum, també es faran activitats en altres indrets, tant a Subirats com al Baix Penedès, com la presentació, la cloenda, el sopar congresual i la performace.

El paisatge vitivinícola és un factor cultural però també és una eina econòmica indissolublement lligada a la promoció del Penedès, una comarca d’identitat vitivinícola pròpia oberta al progrés i a la compatibilitat amb altres activitats que s’articulin de forma harmònica amb ella.

Entre els objectius del Congrés figuren:

Fomentar el diàleg entre tots els agents que tenen incidències sobre el paisatge vitivinícola i la seva identitat.
Aportar idees i estratègies que ajudin a tots els nivells, privat i públic, a una relació harmònica entre el desenvolupament i el paisatge per preservar la identitat vitivinícola.

Incrementar el coneixement i la valoració de la societat sobre els seus paisatges.

No deixeu d’assistir-hi, recordeu fer la vostra reserva pels dies 18 i 19 de juny de 2015.