Rutes enoculturals a Subirats

11/01/18

Les Rutes enoculturals a Subirats amb bicicleta elèctrica és l’aposta turística que ofereix la destinació de Subirats. S’ofereixen entorns ideals per als amants de la natura, paratges de vinyes i presseguers ideals per practicar-hi el cicloturisme o realitzar passejades en família.

Les Rutes enoculturals a Subirats: de l’ Aigua, del Mirador i de la Pedra són camins per a tothom que uneixen la cultura del patrimoni, la bellesa del paisatge de la vinya, els miradors i els seus valors socials i econòmics. itineraris a través de paisatges vitivinícoles excepcionals que connecten amb altres rutes del territori del Penedès.

A continuació podeu consultar els itineraris:

Ruta enocultural_1 del Mirador

Ruta del mirador

Descarrega’t el recorregut: [+] Descarregat la fitxa: [+]

El nom proposat per aquesta ruta prové de la presència en el seu recorregut del conjunt escultòric-mirador “Circell i Remors” de l’artista Rufino Mesa que, davant del Mas de la Bardera, és una fita singular de la ruta i un mirador excepcional del Penedès central. És un itinerari molt interessant degut a què la seva topografia canviant fa que la ruta discorri generalment per una cota elevada respecte del seu entorn, el qual ofereix perspectives àmplies del paisatge penedesenc. D’altra banda, l’alternança del bosc, paisatge proper i tancat amb el paisatge generalment obert de la vinya, és equilibrada i així el bosc, majoritàriament de pi blanc, divideix el recorregut en els següents fragment ben clars: 1.A. L’entorn de Can Maristany, on la combinació d’horitzons propers i llunyans i la forma del terreny configuren el paisatge; 2. El mirador de la Bardera, on la ruta manté una visió panoràmica molt extensa sobre la Plana Central del Penedès; 3. El peu de la Torrota d’en Llopart, des d’on es té una àmplia panoràmica de la que sobresurt el Castell de Subirats; 4. Al voltant de la muntanya de Can Mata del Racó, on la ruta zigzagueja per un paisatge de suaus pendents; i 5. El tram final de Sant Pau d’Ordal a Lavern, on predominen els horitzons plans.

Ruta enocultural_2 de l’Aigua

Ruta de l'aigua

Descarrega’t el recorregut: [+] Descarregat la fitxa: [+]

Aquesta ruta es caracteritza per la seva relació amb l’aigua, com no es dóna en cap altre, ja que la ruta creua i es relaciona amb les rieres de Santa Fe, de Lavern i de Lavernó que discorren aproximadament en la direcció Nord-Sud, i els torrents de Mas Rovira, de Brivons de les Tarumbes i Marrugat que ho fan en la direcció Est-Oest. La presència de l’aigua es manifesta de
dues formes. La primera és oferint paisatges de riera, de visió propera, íntima amb vegetació frondosa i la presència directa de l’aigua, amb espais ombrívols, acollidors i tancats amb un to de misteri. La segona manifestació és la presència de frondoses línies d’arbres de riera com el xops i els pollancres que subdivideixen el paisatge de la vinya introduint horitzons mitjans que s’interrelacionen amb els llunyans. De forma general, es poden diferenciar els fragments següents: 1.A. L’entorn de Cal Maristnay fins al Torrent de la Bruixa, on es comparteix el paisatge amb la ruta del Mirador “Remors i Circells”; 2. Les Vinyes de Mas Oliver i de la Salada; 3. Els entorns de Sant Joan Salerm; 4. La Serra del Gat; i 5. Des del Sol i Vi fins als entorns de la Riera de Laverno i Sant Pere de Lavern.

Ruta enocultural a Subirats_3 de la Pedra i la Memòria

Ruta de la pedra

Descarrega’t l el recorregut: [+] Descarrega’t la fitxa: [+]

A grans trets, aquesta ruta que es denomina de la Pedra per la importància de la seva presència,s’estén per la vall formada al Nord per la muntanya de Cal Mata del Racó i el Turó de Can Revella, i al Sud per la muntanya Rodona, el Turó de les Mentides i el Turó de l’Or. La muntanya dels Vidriers, una fita molt important, es troba al bell mig de la vall, dividint-la en dues parts: una lligada a Sant Pau i l’altra lligada a Ordal. Aquesta partició de la ruta en dues àrees de caràcter diferent ha estat recollida en la present proposta. Com ja s’ha exposat, a la idea del present treball es prenen com a punt de partida les rutes de cicloturisme. Cal definir unes rutes pensades per un públic més ampli i més relacionat amb l’enoturisme, els paisatges de la vinya i la cultura del vi en forma complementària a la pràctica de l’esport.D’acord amb això, la present proposta del traçat global de la ruta cicloturística considera dos subcircuits: un a l’entorn de Sant Pau, que té com a referent la muntanya dels Vidriers, i l’altre lligat a Ordal, que té com a fita Can Revella i els seus jardins.

La ruta de la Pedra-Muntanya de Vidre, Sant Pau d’Ordal, es composa de tres seqüències: 1.Del nucli de Sant Pau a Can Mata del Racó. Aquesta seqüència es caracteritza per una visió panoràmica extensa i per una important presència de murs i barraques de pedra seca; 2. La Muntanya dels Vidriers, un paisatge de pedra seca murs, trinxeres i història de la Guerra Civil; i 3. De la Creu del Pago a Sant Pau, seguint el darrers contraforts de la muntanya de Vidriers fins a la riera de Sant Pau.La ruta de la Pedra-Can Revella, Ordal es divideix en les seqüències següents: 1. Del ementiri d’Ordal a Ordal, que té el seu punt més important a Can Revella, on la seqüència passa per la falda del turó de Can Revella i que té una visió cap als costers d’Ordal; i 2. De Sant Esteve a la riera de Can Revella amb tres punts importants: el Vidrier, la Capella i la gruta de la Font de la Capella.

L’Estació Vitivinícola de Lavern és el punt de sortida i d’arribada de les rutes i trobareu tota la informació per gaudir de la vostra experiència.

L’Oficina de Turisme de Subirats es posa també al servei de la comarca i funciona com a punt d’informació dels itineraris, rutes i camins al seu pas pel Penedès, com ara el Camí del Riu, Penedès 360º o la Via Augusta. Subirats ofereix una nova experiència enoturística en el territori de la DO Penedès, una zona privilegiada per al cultiu de la vinya amb un entorn únic i a prop de Barcelona.

Pel seu elevat interès paisatgístic recomanem fer amb bicicleta elèctrica la Ruta enocultural_2 del Mirador. Aquest itinerari transcorre entre cellers, masies, barraques de pedra seca, miradors, forn de calç, murs de pedra, camps de presseguers i vinya. El recorregut reuneix les condicions ideals per practicar-hi el cicloturisme, i proporciona un recorregut complet per viure l’enoturisme; gaudir del patrimoni, el medi ambient, fer esport, la gastronomia i el vi.

Dades
Adreça: C/Estació Vitivinícola Lavern – Subirats s/n (Estació RENFE Lavern – Subirats) 08739 Subirats
Telèfon: 93 899 34 99 Correu electrònic: info@turismesubirats.cat

Tot això i més a Subirats, Capital de la Vinya!

Subirats
13°
Partly Cloudy