Optica't 2015

15/05/15

Torre de Telegrafia Òptica del Port d'Ordal a Subirats

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació, aquest cap de setmana, es podrà veure una petita exposició ubicada en el Punt d’informació Turística de Sant Pau d’Ordal dedicada a les torres de Telegrafia Òptica de Subirats.

Amb aquesta iniciativa es vol valoritzar al patrimoni de les dues torres de telegrafia Òptica que hi ha a Subirats, els plafons exposats expliquen el funcionament i la història de les torres de comunicació, cal esmentar que Subirats és un dels pocs municipis amb dues torres; la torre amb millor estat de conservació es troba al Port d’Ordal i és Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Està datada del segle XVII. L’altre torre, la trobem a La Guàrdia de Sant Pau d’Ordal, és més antiga, d’origen medieval, i va ser adaptada per a aquest ús, actualment només es conserva la base. Des del Punt d’Informació Turística de Sant Pau d’Ordal us guiarem per poder fer una passejada fins la torre de la Guàrdia agafant la Ruta Vitivinícola 9 de Subirats. El recorregut total és de 2,1 quilometres es pot fer caminant, en bicicleta, cavall o tot terreny, es un passeig entre vinyes i bosc.

La telegrafia òptica va ser el primer sistema telegràfic de la història i feia servir senyals a distància. Creada a França, per transmetre un missatge entre dues ciutats, calia instal·lar, al capdamunt de torres altes, un sistema de braços articulats maniobrats per un operador. Des d’una torre l’operador veia la torre precedent i la següent. L’operador de cada una observava els senyals emesos amb l’ajuda dels braços articulats i els retransmetia a la torre següent. Tenien una bola que es podia moure verticalment, ocupar 5 posicions diferents i una barra situada a mitja alçada que podia girar i disposar-se en quatre orientacions. Cadascuna de les 20 combinacions resultants tenia un significat numèric. La successió de valors numèrics constituïa el missatge que era traduït amb un diccionari o codificador. El telègraf estava situat al terrat de les torres i en altres llocs era a sobre un campanar o alguna construcció elevada.

Us hi esperem a, Subirats, Capital de la Vinya!

 

Tot aix

Subirats
21°
Clear