Com és el Festival de Música a les Vinyes a la ruta “Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa”

28/06/13

1a edició Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa (1)

El proper diumenge 14 de juliol tornarem a descobrir el desconegut poble medieval de Torre-ramona (Subirats), de només una cinquantena d’habitants. Es podrà conèixer l’interior de la Confraria del Cava i el prestigi internacional dels confrares a la seva mateixa seu. El Palau Gralla ens obrirà les seves portes per mostrar-nos la seva història senyorial. Les explicacions destacaran com s’organitza cada any el Festival de Música a les Vinyes, el qual celebrarà la seva onzena edició amb un cartell de luxe durant les nits dels propers 20 i 27 de juliol a la Plaça de la Torre, abans del parèntesi de la ruta fins a les Jornades Europees del Patrimoni al 29 de setembre. L’Església de Sant Joan Sesrovires i el cementiri parroquial, on reposen les víctimes d’un desgraciat accident produït a l’antic pas a nivell, durant els anys 20 del segle passat, serà el primer misteri per descobrir… Es podrà admirar una vista panoràmica de tot el nucli envoltat de vinyes al peu del Castell de Subirats. La visita comença a les 11 hores des del portal de l’església i té una durada de dues hores. El preu d’aquesta ruta guiada anomenada “Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa” és de un total de 7 Euros (5 EUR de la visita guiada al poble i 2 EUR de l’entrada a la Confraria del Cava) on els menors de 12 anys tenen l’entrada gratuïta, i al final del recorregut s’oferirà una copa de cava per gentilesa de la Confraria del Cava.

1a edició Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa (12)

L’objectiu de l’itinerari és mostrar un dels nuclis medievals més desconeguts del nostre país i al mateix temps amb una història i patrimoni més interessant. L’església de Sant Joan Sesrovires, d’estil romànic i que es data del segle XII, ja existiria des de l’any 917, a la primera documentació escrita sobre Subirats. A L’interior del temple són visibles uns dibuixos i inscripcions el significat del quals se n’ha perdut amb el pas del temps. El Palau Gralla es va construir durant el segle XVI en terrenys que en temps del rei Ferran el Catòlic van passar a possessió de la família Gralla, plena de personatges cabdals en la història de Catalunya. La seva construcció respon a la transformació dels castells en palaus, per tenir més comoditats però també foren fortificats, on fins i tot es conserva en molt bon estat un túnel que arriba més enllà de l’església a uns 4,5 m respecte el nivell del sòl. La Confraria del Cava Sant Sadurní està integrada per 1.500 dames i cavallers confrares, entre els quals es distingeixen especialment els confrares d’honor que han estat investits al llarg de la història d’aquesta entitat, fundada el 1979 i amb seu al centre de Torre-ramona. Aquest edifici només és accessible en comptades ocasions i de la mà d’un dels confrares podrem conèixer com promocionen el cava arreu del món i els racons d’un espai tant antics com el palau i l’església, inclosa una exclusiva mina. Finalment, l’entorn d’on surten diversos camins que travessen les vinyes ens oferirà imatges que no es poden evitar ser retratades.

1a edició Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa (21)

Aquesta activitat organitzada pel Patronat de Turisme de Subirats amb el guiatge de Vinimundus Penedès se celebra mensualment el segon diumenge de cada mes. Torre-ramona és un nucli envoltat de vinyes que cada juliol es escenari del Festival de Música a les Vinyes i compta amb la col.laboració de Família Bori De Fortuny, Confraria del Cava Sant Sadurní i Parròquia de Torre-ramona. Les places són limitades i es poden adquirir els tiquets a les oficines del Patronat de Turisme de Subirats i aquí per internet.

El Festival de Música a les Vinyes arriba a l’onzena edició amb dues propostes ben originals.

Cartell XI Festival de Música a les Vinyes 2013

El dissabte 20 de juliol, “De los días, los más lindos” amb Rocío Faks Quartet & Gorka Benítez. Gran espectacle a càrrec del quartet liderat per Rocío Faks amb la seva extraordinària veu, al costat del virtuós pianista Marco Mezquida, premiat com a millor músic de l’any el 2011 i el 2012 per l’associació de músics de jazz i música moderna de Catalunya, el mestre del ritme Paco Perera al contrabaix, Salvador Toscano a les percussions i un convidat de luxe, Gorka Benítez, saxo i flauta, músic emotiu i a la vegada rítmic i melòdic. Grup de músics de diferents geografies i estètiques que, sense deixar de banda la seva pròpia identitat, aconsegueixen crear i recrear melodies tradicionals del folklore de l’Amèrica del Sud. Diversitat d’harmonies i ritmes traspassen les fronteres del jazz més actual per transportar-nos a un món de sonoritats totalment nou.

Rocío Faks Quartet & Gorka Benítez - De los días, los más lindos

El dissabte 27 de juliol, “Únicos” amb Josemi Carmona & Ignasi Terraza Quartet per primer cop a Catalunya. Aquest grup de músics ens farà sentir que el flamenc i el jazz són dos estils de música d’orígens i arrels comunes que sempre es tracten amb respecte i admiració. La mateixa admiració i respecte que senten tant el Josemi Carmona amb el “duende” de la seva guitarra com l’Ignasi Terraza amb el “swing” del seu piano, acompanyats pel so elegant del contrabaixista Mario Rossy, del destacat bateria Marc Miralta i del ritme del cajón flamenc de José Manuel Fernández (El Tobalo). Aquesta fusió ens porta a un diàleg ple de creativitat i a un intercanvi cultural. Josemi Carmona (guitarrista i compositor), fill del guitarrista Pepe Habichuela i la bailaora Amparo Bengala va començar acompanyant al seu pare per tot el món amb l’espectacle “Flamenco Puro”. Va fundar el grup de flamenco pop la Barberia del sur. Incorporant-se més tard al conjunt Ketama. Actualment a part dels seus projectes , també forma part del grup del gran saxofonista i flautista Jorge Pardo. Acaba de fer una gira europea amb gran èxit al costat del contrabaixista de jazz Dave Holland i del seu pare Pepe Habichuela. Ignasi Terraza no necessita presentació, és ja un clàssic del Festival, gran pianista conegut per l’elegància i la força rítmica del seu swing.

Josemi Carmona & Ignasi Terraza Quartet - Únicos

I després de cada actuació, hi haurà la tradicional degustació de caves de Subirats i repetirem la novetat amb èxit dels darrers anys de la combinació amb Préssec d’Ordal. Tots dos concerts començaran puntualment a les 10 de la nit.

El Patronat de Turisme de Subirats organitza el Festival de Música a les Vinyes amb la col·laboració de l’Ajuntament de Subirats, Diputació de Barcelona, Productors de Vi i Cava de Subirats, Associació de Productors del Préssec d’Ordal, Confraria del Cava de Sant Sadurní i Família Bori De Fortuny.

Díptic XI Festival de Música a les Vinyes 2013 by Turisme de Subirats

L’import de les entrades són 15 Euros pel concert “De los días, los más lindos” ROCÍO FAKS QUARTET & GORKA BENÍTEZ i 20 Euros per gaudir de l’espectacle “Únicos” JOSEMI CARMONA & IGNASI TERRAZA QUARTET. És possible assistir als dos concerts per un import reduït amb un tiquet combinat de 25 Euros. Cal destacar que els preus de les entrades són els mateixos de l’any passat.

VENDA D’ENTRADES

A internet:

Als següents punts de venda del Penedès:

Discostar (Vilafranca del Penedès)

Oficina de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

La Taverna de VINSEUM (Vilafranca del Penedès)

Oficina de Turisme de Sant Sadurní d’Anoia

Centre d’Interpretació del Castell de Gelida

Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA)

Centre d’Informació del Castell de Penyafort

La Taverna de VINSEUM (Vilafranca del Penedès)

Celler Eudald Massana Noya (Subirats)

Hotel-Restaurant Sol i Vi (Subirats)

Museu d’Esperanto de Subirats

Oficina de Turisme de Subirats

i el mateix dia al Festival, amb una hora d’antelació i fins 15 minuts abans de l’inici dels concerts, en el cas d’haver-hi localitats disponibles.

Us hi esperem a Subirats, Capital de la Vinya!

Subirats
18°
Sunny