Wifi gratuït a l’estació de tren de rodalies de Lavern-Subirats

13/12/11

Obertura Centre Bicing Penedès a l'Estació Vitivinícola de Lavern (4)

El Patronat de Turisme de Subirats ofereix connexió WiFi gratuïta a l’Oficina de Turisme situada a l’edifici de l’Estació de tren de Lavern-Subirats, cedit per ADIF a l’Ajuntament de Subirats, corresponent a la línia R4 de Rodalies de Catalunya. En una iniciativa innovadora, tant els visitants com els usuaris del servei de rodalies RENFE poden accedir a internet còmodament mitjançant ordinadors portàtils i smartphones, telèfons mòbils amb connexió de dades, mentre consulten informació turística de Subirats i el Penedès o esperen el tren a les andanes. Aquest servei és possible gràcies a la xarxa Wifi municipal de Subirats, proporcionada per WifiPenedès, la qual s’ha configurat de lliure accés a l’Estació Vitivinícola de Lavern. A diferència d’altres experiències similars en estacions de tren, per poder accedir a aquest servei el visitant o viatger no ha d’adquirir cap tipus de targeta d’accés sinó simplement ha de situar-se a l’àmbit de cobertura de l’estació amb el seu equip i seleccionar la xarxa de zona WiFi TurismeSubirats, on podran accedir al web http://www.turismesubirats.cat com a pàgina de benvinguda i després a qualsevol adreça electrònica d’internet. Aquest nou servei, tant per a ús turístic com dels residents al municipi, reforça les prestacions de l’Estació Vitivinícola de Lavern, acollint l’Oficina de Turisme de Subirats, integrada dins la xarxa oficial de Turisme de Catalunya i punt de sortida d’activitats de cicloturisme i enoturisme com les Rutes Vitivinícoles de Subirats, considerada la Capital de la Vinya.

Obertura Centre Bicing Penedès a l'Estació Vitivinícola de Lavern (8)

El baixador de Lavern, la història d’un poble i la seva estació de tren

La història del baixador de Lavern es va iniciar el dia 27 d’abril de 1946 quan un tren es va aturar en el punt quilomètric que ara ocupa, perquè Frederic Travé Alfonso, nebot del President del Consell d’Administració de la companyia RENFE Eduardo Alfonso Quintanilla, es casava amb Maria Antònia Maristany Ibarra, pubilla de la família del Comte de Lavern. L’oncle i padrí del nuvi va posar a disposició de tots els convidats un tren especial des del baixador barceloní de Passeig de Gràcia fins al peu del camí que comunicava amb l’Església de Sant Pere de Lavern, on es va oficiar la cerimònia i posterior convit a la masia propera de Can Maristany. Ja al 1943 l’Ajuntament de Subirats s’havia adreçat a la companyia de ferrocarrils sol.licitant una estació en la línia al seu terme municipal però que no va ser atés pel president de la recent estrenada RENFE fins després del casament. Cal suposar que no tant per atendre les necessitats de comunicació dels veïns del municipi com perquè la família Travé Maristany pogués arribar a la seva propietat en ferrocarril i amb les comoditats adients.

Tot i la promesa, l’estació va trigar encara dotze anys a ser una realitat i en bona part mercès a la tenacitat d’Antoni Casanovas Poch, qui ocupava l’alcaldia del municipi. RENFE va condicionar que les obres i la cessió del terreny havien d’anar a càrrec de l’Ajuntament. Aquest, veient que no comptava amb mitjans econòmics, va demanar la col.laboració dels veïns i bona part d’ells hi va treballar voluntàriament i sense cobrar res. La inauguració va ser el 25 de març de 1958, amb uns actes que comptaven amb tots els elements característics de l’època, inclosa una missa d’acció de gràcies a càrrec del Mn. Josep Batllori Ribó, un altre dels principals impulsors del projecte.

La lluita veïnal encara hauria de tenir un segon capítol l’any 2000 quan va ser necessari posar en funcionament la plataforma “Salvem l’Estació” i tornar a reivindicar el baixador, perquè l’empresa ferroviària el volia deixar sense ús, començant per reduir el nombre d’aturades de trens. RENFE es va fer enrere i va cedir la gestió de l’edifici de l’estació a l’Ajuntament de Subirats, el qual també un 25 de març, en aquest cas del 2001, va se rebatejat com a Estació Vitivinícola de Lavern, oficina oficial de turisme de Catalunya que atén els visitants vinguts a Subirats i tot el Penedès, i seu del Patronat de Turisme de Subirats. L’any 2008 es va commemorar el 50è aniversari del baixador de Lavern amb una lluïda celebració que va incloure l’edició d’un llibre per l’Institut d’Estudis Penedesencs i la recreació de la seva història. L’any 2011 s’han potenciat les activitats d’enoturisme en un avanç més pel desenvolupament de l’activitat turística així com de la mobilitat sostenible en la regió, per a una estació que exemplifica com cap la pertinença al patrimoni ciutadà.

Subirats
22°
Clear