1r Congrés: Art i Paisatge vitivinícola

12 Jul 1r Congrés: Art i Paisatge vitivinícola

(Subirats, Alt Penedès, 12 i 13 de juliol de 2007)

Nota de premsa

Durant els dies 12 i 13 de Juliol, s’ ha celebrat a Subirats (comarca de l’Alt Penedès) el 1er Congrés sobre Art i Paisatge Vitivinicola organitzat pel Patronat de Turisme de Subirats, la Institució Catalana d’Estudis Agraris, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili.

Hi han assistit prop d’un centenar de congressistes, amb una presència majoritària de productors de vins i caves sensibilitzats amb la problemàtica del paisatge i la seva vinculació amb la promoció dels productes vitivinícoles. Aquest sector productiu ha donat un suport molt important al Congrés posant a disposició dels organitzadors les seves finques per exhibir-hi les 7 instal·lacions artístiques efímeres: L’Antropovinya (Caves Albet i Noya), Vinyes Orientades (Caves Recaredo), L’Esperit de la Vinya (Caves Gramona), El Cava Neix de la Terra (Caves Castell de Vilarnau), Lalia Busca Sella (finca les Cabanyes de Can Respall), 41ºN / 1ºW Coordenades de Subirats (Can Maristany) i Translacions (finca Olivella).

Al llarg dels dos dies del congrés, s’han presentat 17 ponències que han abordat el tema des de diferents disciplines: arquitectura, urbanisme, paisatgisme, art, enginyeria, turisme, dret, etc. L’última sessió de treball va servir per presentar i aprovar les conclusions del congrés, que inclouen una declaració de principis i un seguit de propostes concretes per preservar i recuperar el paisatge de la vinya.

Així, els congressistes van declarar que “La identitat agrícola-vitivinícola del paisatge del Penedès és un actiu econòmic essencial en el desenvolupament del Penedès, que es vincula indissolublement amb la qualitat dels vins i caves que s’hi elaboren i, per tant, necessita ser protegida i potenciada com a part del motor econòmic. (…) La identitat agrícola-vitivinícola reclama un pla d’actuació per mitigar la incidència negativa de les transformacions que distorsionen ara la identitat del Penedès.”

D’entre les propostes concretes, destaca la creació de l’Agència del Paisatge Vitivinícola del Penedès, la regulació dels sòls agrícoles, el desenvolupament de plans d’integració paisatgística, l’adopció de mesures d’integració paisatgística per part dels ajuntaments, la creació de corredors ecològics basats en les rieres per recuperar els paisatges d’horitzons llunyans, la incentivació de les millores compositives en les arquitectures pròpies dels paisatges agrícoles-vitivinícoles, etc.

El 1r Congrés sobre Art i Paisatge Vitivinícola ha volgut ser un revulsiu per al Penedès i altres àrees vitivinícoles per encarar el segle XXI i ha volgut posar les bases d’un nou model de desenvolupament de la cultura vitivinícola, de millora de la qualitat de vida i de preservació de la identitat del territori. En paraules del seu director, Miquel Vidal, “el Congrés, com el cep plantat de nou, espera ser fèrtil i profitós per a tothom”.

La clausura del congrés va anar a càrrec de Jordi Cuyàs, gerent del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, que fa tancar la jornada afirmant que “en aquest congrés s’han posat les bases científiques que avalen allò que és la voluntat de la gent del Penedès: la preservació del seu paisatge. A partir d’ara, tindrem les eines que ho han de fer possible, especialment el Pla Director Territorial i les directrius del paisatge que se’n derivaran després de la seva aprovació definitiva”. Cuyàs també va parlar de la propera constitució del Consell Comarcal “que neix amb la voluntat d’arribar a acords el més amplis possible en temes com aquest”.

Totes les ponències que s’han presentat al 1r Congrés sobre Art i Paisatge Vitivinícola, juntament amb el document amb les conclusions finals, es poden descarregar gratuïtament a la web del Patronat de Turisme de Subirats (www.turismesubirats.cat/congres).

Vilafranca del Penedès, 17 de juliol de 2007