1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats, aquest cap de setmana

16 gen. 1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats, aquest cap de setmana

Refugis de la Guerra Civil de Can Rovira (Subirats)

El proper cap de setmana se celebraran a Subirats les 1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica, amb motiu del 72è aniversari dels enfrontaments de la Guerra Civil a les Muntanyes d’Ordal, el 22 i 23 de gener de 1939, i que van significar la darrera defensa de Barcelona abans de la seva caiguda a mans de l’exèrcit franquista. Dins el projecte de recuperació de la memòria històrica de Subirats, a càrrec d’historiadors locals, s’han descobert els darrers anys les evidències d’aquests combats mitjançant trinxeres, nius de metralladora i restes de peces dels combats, entre d’altres elements i gràcies a la col.laboració veïnal. Des de fa un any el Patronat de Turisme de Subirats organitza la ruta guiada “Última Defensa de Barcelona” el 3r diumenge de cada mes per mostrar totes aquestes troballes, iniciativa que properament possibilitarà la creació d’un Centre d’Interpretació d’aquest fet històric. Un any després de l’experiència, avançant-se a les activitats que desenvoluparà aquest equipament, organitza aquestes Jornades amb la col.laboració de l’Ajuntament de Subirats i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya dins el projecte Tots els Noms de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Una de les activitats que sorprendran més als participants serà la visita del dissabte als refugis de la Guerra Civil de Can Rovira. Recentment s’han descobert sota una vinya prop del nucli de Can Rovira, dos refugis contra els bombardeigs de la Guerra Civil realitzats i utilitzats per la població civil. Un d’ells s’ha conservat pràcticament intacte i és visitable el seu interior. En aquesta ruta guiada farem el recorregut des de Sant Pau d’Ordal, amb sortida a les 9:30 hores des del punt d’informació turística de la Caseta de Fusta de la Plaça Subirats, per explicar-nos com es va construir i quin era el funcionament. Sentirem l’experiència de viure sota el terror de la mà dels mateixos historiadors locals que van trobar els refugis. Les Jornades però s’iniciaran el divendres a les 20:30 hores a l’Ateneu Ordalenc amb la presentació del llibre “La fractura militar a la Guerra Civil 1936-1939. El cas de Juan Fernández Fernández” a càrrec del seus autors. El dissabte a la tarda serà un altre dels actes destacats amb la presentació a les 17 hores, a la nova sala d’actes de l’Ajuntament de Subirats, del llibre “Història de l’Esperanto als Països Catalans”, amb una conferència sobre l’ús de l’Esperanto a la Guerra Civil, i a continuació la inauguració al mateix espai de l’exposició “Guerra i Pau: Esperanto i Guerra Civil”. Amb l’organització del Museu d’Esperanto de Subirats s’ha elaborat una exposició molt visual on contrasta el moviment pacifista dels esperantistes amb la rotunditat del material bèl.lic utilitzat durant la Guerra Civil, trobat a Subirats i també cedit per l’ocasió per un col.leccionista privat.

El diumenge a les 9 hores des de la Caseta de Fusta de la Plaça de Subirats hi haurà la sortida de la ruta “Última Defensa de Barcelona”, acte principal del cap de setmana i la qual coincidirà en la mateixa data del fet històric. Per aquesta activitat les places són limitades i cal fer l’inscripció aquí. A continuació teniu el programa complet d’esdeveniments, els quals es poden combinar amb les visites als cellers i caves, així com l’oferta de restauració a Subirats. A tal efecte el dissabte a les 10 hores s’inicia des de l’Estació Vitivinícola de Lavern (Subirats) la Ruta Bici Penedès Guerra Civil, un agradable passeig en bicicleta per vinyes i tast a caves i cellers de cava i vi ecològics, tal com s’elaborava a l’època de la Guerra Civil. En la seva visita del dissabte a les 11 hores, el recorregut del Castell de Subirats – Santuari de la Font Santa serà una edició especial amb explicacions de com va viure el monument la Guerra Civil. Us hi esperem!

 

Online Ticketing for Ruta “Última Defensa de Barcelona” powered by Eventbrite

1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats