Última Defensa de Barcelona

ultima-Defensa-de-Barcelona

Última Defensa de Barcelona

Ressenya:

La Ruta de l’Última Defensa de Barcelona es va crear arrel de la descoberta de diverses fortificacions: trinxeres, nius de metralladores, refugis, cràters de bomba, punts d’observació, es va veure la necessitat de mostrar aquest patrimoni oblidat i desconegut durant els darrera setanta anys. La ruta guiada segueix el camí de les tropes franquistes el dia 22 de gener de 1939 a Subirats. Els soldats republicans van construir fortificacions a banda i banda de la carretera N-340 des de El Pago fins el Coll d’Ordal, però l’exèrcit franquista va efectuar una maniobra d’encerclament de les tropes fidels a la República. El debilitat exèrcit republicà va resistir un parell de dies, fet que va facilitar a molts republicans la sortida de Barcelona cap a l’exili.

La ruta comença al nucli del pago, on es dóna la benvinguda al Centre d’Interpretació última Defensa de Barcelona. Tot seguit ens endinsem al bosc per visitar les trinxeres i els nius de metralladora més propers. Un audiovisual amb testimonis locals i una exposició permanent on es mostra material de la descoberta de diverses fortificacions i premsa escrita de l’època, completen la visita que té una durada de 45 minuts.

Opció de fer per lliure el recorregut complert seguint les línies defensives dissenyades pel general Vicente Rojo des del poble de Sant Pau d’Ordal, passant “entre vinyes” fins arribar a la masia de Can Mata del Racó que segueix fins El Pago. Aquest itinerari és fa per lliure i té una durada total de 2,2 quilòmetres es recomana sortir de Sant Pau d’Ordal a les 10 hores per arribar a les 11 hores al CIUDEB. La ruta es pot fer caminant o en bicicleta seguint les senyalització direccional de la Ruta Vitivinícola de Subirats, número 9.

Horari:

Cada 3r diumenge de mes a les 11h.
La visita inicia al Centre d’Interpretació Última Defensa de Barcelona.

Serveis:

  • Guia.
  • Recorregut per diverses trinxeres.
  • Visita al CIUDEB

Preus:

Tarifa general: 4€

Tarifa reduïda: 3,5€ – Col·lectius: Famílies nombroses i monoparentals, Carnet Recercat i Centres d’Estudis, estudiants i professors, carnet jove, jubilats, pensionistes i persones a l’atur.

Com arribar-hi:

Camí de la Creu s/n

El Pago, Subirats

GPS: Latitud: 41.385046 / Longitud: 1.812527

Per l’AP7, sortida 27 Subirats

Per N- 340, km. 10 El Pago

En tren: R4 Rodalies RENFE Estació Lavern-Subirats