Poble Medieval de Torre- ramona

torreramona

Visita guiada “Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa”

Ressenya:

Descobrirem el desconegut poble medieval de Torre-ramona (Subirats), de només una cinquantena d’habitants. El Palau Gralla ens obrirà les seves portes per mostrar-nos la seva història senyorial. Coneixerem l’interior de la Confraria del Cava i el prestigi internacional dels confrares a la seva mateixa seu. L’Església de Sant Joan Sesrovires i el cementiri parroquial, on reposen les víctimes d’un desgraciat accident produït a l’antic pas a nivell, durant els anys 20 del segle passat, serà el primer misteri per descobrir… La proposta compta amb la col·laboració de Família Bori De Fortuny, Confraria del Cava Sant Sadurní i Parròquia de Torre-ramona.

L’església de Sant Joan Sesrovires, d’estil romànic i que es data del segle XII, ja existiria des de l’any 917, a la primera documentació escrita sobre Subirats. A L’interior del temple són visibles uns dibuixos i inscripcions el significat del qual s’ha oblidat amb el pas del temps.

El Palau Gralla es va construir durant el segle XVI en terrenys que en temps del rei Ferran el Catòlic van passar a possessió de la família Gralla, plena de personatges cabdals en la història de Catalunya. La seva construcció respon a la transformació dels castells en palaus, per tenir més comoditats però també foren fortificats, on fins i tot es conserva en molt bon estat un túnel que arriba més enllà de l’església a uns 4,5 m respecte el nivell del sòl.

La Confraria del Cava Sant Sadurní està integrada per 1.500 dames i cavallers confrares, entre els quals es distingeixen especialment els confrares d’honor que han estat investits al llarg de la història d’aquesta entitat, fundada el 1979 i amb seu al centre de Torre-ramona. Aquest edifici només és accessible en comptades ocasions i de la mà d’un dels confrares podrem conèixer com promocionen el cava arreu del món i els racons d’un espai tant antics com el palau i l’església, inclosa una exclusiva mina.

Tot el poble de Torre-ramona és envoltat de vinyes al peu del Castell de Subirats. L’entorn d’on surten diversos camins que travessen les vinyes ens oferirà imatges que no es poden evitar ser retratades. Cada juliol es escenari del Festival de Música a les Vinyes.

Horari:

Cada segon diumenge de cada mes a les 10:00 hores des del portal de l’església i té una durada de 1 hora i mitja. Cal RESERVA PRÈVIA.

Serveis:

– Itinerari guiat amb guia local
– El tiquet de visita guiada inclou entrada gratuïta per lliure el mateix dia al Castell de Subirats
– Sender fins al Castell de Subirats (20 minuts a peu)

Preus:

Tarifa general visita guiada: 7€ per persona, menors de 12 anys no paguen.

Tarifa reduïda visita guiada: grups a partir de 10 pax., carnet jove, persones jubilades i persones a l’atur, 5 €.

Com arribar-hi:

Ctra. C-243-b Sant Sadurní a Gelida Km. 1,7 a mà dreta

Descarrega’t el fulletó