Jornades Europees del Patrimoni a Subirats 2012

14/09/12

Torre del Telègraf Òptic d'Ordal (20)

Enguany les Jornades Europees del Patrimoni a Subirats seran dedicades a posar de rellevància els recursos turístics del poble d’Ordal (Subirats) i el seu entorn natural. El dissabte 29 de setembre, a les 09:30 hores, se celebrarà la presentació dels nous mapes senderistes de les Muntanyes d’Ordal, a càrrec del seu autor Juan Carlos Borrego i just abans que marxi al Nepal. Serà un acte breu a la terrassa de l’Ateneu Ordalenc per a continuació, a les 10 hores, realitzar una espectacular ruta guiada que inclou un recorregut per la Ronda d’Ordal, la Creu del Port d’Ordal i la Torre del Telègraf Òptic per admirar les millors panoràmiques d’aquesta serralada i tot el patrimoni que conserva al seu voltant, tornant al punt d’inici a les 13 hores aproximadament. Aquesta activitat és organitzada pel Patronat de Turisme de Subirats i el Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) amb la col.laboració de la Secció d’Excursionisme de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Durant el mes de setembre se celebren arreu d’Europa les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa per a donar a conèixer als ciutadans el patrimoni cultural i històric del seu territori. A Catalunya són els dies 28, 29 i 30 de setembre i es desenvolupen sota el lema ‘Europa, un patrimoni comú’. A Subirats, se celebraran més activitats que també són dins de la proposta actual “Viu la Verema a Subirats, Capital de la Vinya” i on destaca el Museu d’Esperanto de Subirats.

La Creu d'Ordal

El poble d’Ordal (Subirats), porta del Penedès al Baix Llobregat i capital de les Muntanyes d’Ordal, a més a més de ser un excel.lent punt de partida per recórrer els senders de la Serralada d’Ordal gràcies a la seva oferta comercial lligada al trànsit de la carretera N-340, atresora al seu entorn dos elements arquitectònics catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN): La Creu i el Telègraf Òptic del Port d’Ordal. La Creu d’Ordal, del segle XVII i situada al cim del Port de l’Ordal, està ubicada en el punt on coincideixen els termes de Subirats, Vallirana i Cervelló. Datada del segle XVII, durant la Guerra del francès va ser destruïda i posteriorment reconstruïda. Actualment és testimoni mut de l’antic traçat on encara conserva les corbes i rampes que van fer mític aquesta carretera que va connectar per primer cop el litoral mediterrani peninsular.

Creu i Torre del Telegraf Òptic al pas pel Port d'Ordal de l'antiga carretera N-340

A només 500 metres es troba la poc coneguda Torre del Telègraf d’Ordal. La telegrafia òptica va ser el primer sistema telegràfic de la història i feia servir senyals a distància. Creada a França, per transmetre un missatge entre dues ciutats, calia instal·lar, al capdamunt de torres altes, un sistema de braços articulats maniobrats per un operador. Des d’una torre l’operador veia la torre precedent i la següent. L’operador de cada una observava els senyals emesos amb l’ajuda dels braços articulats i els retransmetia a la torre següent. Tenien una bola que es podia moure verticalment, ocupar 5 posicions diferents i una barra situada a mitja alçada que podia girar i disposar-se en quatre orientacions. Cadascuna de les 20 combinacions resultants tenia un significat numèric. La successió de valors numèrics constituïa el missatge que era traduït amb un diccionari o codificador. El telègraf estava situat al terrat de les torres i en altres llocs era a sobre un campanar o alguna construcció elevada. De fet Subirats, degut a la seva orografia i extensió, és un dels pocs municipis amb dues torres de telegrafia òptica ja que la torre d’origen medieval de La Guàrdia va ser adaptada per aquest ús. La Torre del Telègraf Òptic d’Ordal es va construir a mitjans del segle XIX i ja al final d’aquell mateix segle va caure en desús amb el desplegament del telègraf elèctric.

Mapa de la Ronda d'Ordal (Subirats)

El sender PR-C 156-3, anomenat “Ronda d’Ordal”, és un circuit circular que passa pels punts més alts del municipi de Subirats donant la volta al poble d’Ordal. En els darrers anys, dins el projecte de rehabilitació efectuat per l’Ajuntament de Subirats d’aquesta via, es va renovar la senyalització vertical de tots els camins i es van repassar les marques de pintura groga i blanca que identifica aquests tipus de senders PR (Petit Recorregut) que es diferencien dels GR (Gran Recorregut) amb marques vermella i blanca. Aquests camins són una bona manera de conèixer el territori de ben a prop amb les millors panoràmiques de la Serralada d’Ordal i gaudir de la diversitat de paisatges de Subirats, Capital de la Vinya.

A continuació teniu fotografies de la Torre del Telègraf Òptic d’Ordal, així com el cartell de la jornada

Subirats
10°
Partly Cloudy